یافتههای محققان دانشکده محیط زیست درباره درصد تغییرات میانگین سالانه جریان رودخانهها در ایران
یافتههای محققان دانشکده محیط زیست درباره درصد تغییرات میانگین سالانه جریان رودخانهها در ایران
محققان دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران پس از بررسی جریان رودخانههای ایران در رودخانههایی که بیش از ۳۰ سال داده داشتند، درصد کاهش میانگین سالانه جریان رودخانهها در ایستگاههای هیدرومتری مورد بررسی را اندازهگیری کردند.
دکتر روحاله نوری استادیار دانشکدههای محیط زیست و حکمرانی دانشگاه تهران که سرپرستی این پژوهش را برعهده داشته است، گفت: با بررسی جریان رودخانههای ایران در رودخانههایی که بیش از ۳۰ سال داده داشتند، دریافتیم که طی این ۳۰ سال، روند میانگین سالانه جریان رودخانهها در ۵۶ درصد از ایستگاههای هیدرومتری مورد بررسی کاهشی بوده است که این مقدار در مقایسه با رودخانههای بزرگ دنیا بیش از ۲.۵ برابر است.
وی افزود: طی این مدت، کاهش جریان منجر به تبدیل برخی از رودخانههای دائمی به رودخانههای فصلی و همچنین تبدیل بسیاری از رودخانههای فصلی به مسیل شده بود. در بررسی عوامل تأثیرگذار بر افت جریان رودخانهها مشخص شد که عوامل انسانساخت سهم غالب را نسبت به عوامل طبیعی مانند بارش دارند.
استادیار دانشکدههای محیط زیست و حکمرانی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: احداث سدها و توسعه فعالیتهای کشاورزی از جمله عوامل انسانساخت مؤثر در کاهش جریان رودخانهها طی دوره مورد بررسی بود. همچنین بهرهبرداری بیش از حد از سفرههای آب زیرزمینی که منجر به افت شدید سطح آب در دوره مورد بررسی شده بود، عملاً نقش آب زیرزمینی به عنوان تغذیهکننده رودخانهها را به عاملی برای تخلیه آب از آنها تبدیل کرده بود.
وی بیان داشت: کاهش جریان آب رودخانهها نتایج ناخوشایندی برای بسیاری از پیکرههای آبی کشور به همراه داشته است که نمونه بارز آن خشک شدن یا در معرض خشکشدگی قرار گرفتن بسیاری از دریاچهها، تالابها و دیگر پهنههای آبی و همچنین عدم پر شدن کامل مخازن سدها (خصوصاً در دو دهه گذشته) بوده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران تاکید کرد: با توجه به نتایج نه چندان خوشبینانه مدلهای اقلیمی برای آینده بارشها و دما در ایران، لازم است سیاستگذاران و تصمیمگیران در کشور، به منظور بهبود حکمرانی آب بیش از پیش از آرا دانشگاهیان، راهکارهای ارائه شده در پژوهشهای دانشگاهی و همچنین مشارکت مردم و پتانسیل تشکلهای مردمنهاد در مواجهه با چالش آب استفاده نمایند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، یافتههای این تحقیق در مجله Elementa از انتشارات دانشگاه کالیفرنیا آمریکا انتشار یافته است.
آرشیو اخبار
-
رویداد معرفی و آشنایی با ادبیات پارک علم و فناوری، تحولی نو و شگرف در پویایی علم برای آیندهای روشن
-
دانشکده محیط زیست در رشته جدید "محیط زیست شهری" در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو می پذیرد
-
پذیرش دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده محیط زیست در فراخوان بورس یک هفتهای کشور فرانسه (سازمان AIRPARIF)
-
یافتههای محققان دانشکده محیط زیست درباره درصد تغییرات میانگین سالانه جریان رودخانهها در ایران
-
انتخاب دکتر عبدالرضا کرباسی عضو محترم هیات علمی دانشکده به عنوان پژوهشگر نمونه دانشگاه تهران
-
عضویت اعضای محترم هیات علمی دانشکده محیط زیست، دکتر عبدالرضا کرباسی و دکتر مجید بغدادی در باشگاه طلایه داران علم دانشگاه تهران
-
مراسم یادبود چهلمین روز درگذشت زندهیاد دکتر حسن هویدی در دانشکده محیط زیست
-
برگزیده شدن طرح مشترک بینالمللی هیات علمی دانشکده محیطزیست و دانشگاه مونپلیه فرانسه توسط برنامه "توسعه پایدار" سفارت فرانسه
-
برگزاری مراسم هفتمین روز درگذشت استاد گرانقدر زنده یاد دکتر حسن هویدی در مسجد دانشگاه تهران
-
پیکر زنده یاد دکتر حسن هویدی از دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران به سوی آرامگاه ابدی ایشان تشییع گردید.
-
ضایعه درگذشت همکار گرامی و استاد گرانقدر دانشکده محیط زیست، جناب آقای دکتر حسن هویدی
-
انتصاب دکتر محمد مشاری عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست به عنوان سرپرست شعبه دانشکده محیط زیست پارک علم و فناوری
-
نتیجه پژوهش محققان دانشکده محیط زیست درباره میزان نیترات آب تهران
-
انتصاب دکتر روح الله نوری عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست به عنوان عضو هیئت تحریریه مجله معتبر بینالمللی با ضریب تأثیر ۱۲.۲
-
املاک مجاور دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران، شعبه پارک علم و فناوری میشود.